Atunci când ne gândim la cuvântul „conferință” ne vin în minte tot felul de chestii pompoase, cu conferențiari, cu materiale stufoase, cu participanți aspirând la un nivel mai înalt de cunoaștere, cu sesiuni și prezentări profesioniste, etc. E corect, pentru că toate acestea sunt influențate bi-direcțional, atât de nivelul de așteptare al participanților, cât și al organizatorilor. Totuși, conferințele organizate de Missio Link Internațional sunt mai mult de atât, iar acest lucru este influențat din relația de lungă durată dintre noi, vorbitorii pe care îi invităm, și partenerii cărora le oferim cadrul în care să se dezvolte. 

Un exemplu recent este cel al seriei de două conferințe regionale organizate la Giurgiu și Cluj, plus una intensivă la Centrul de Leadership Alpiniș. Stan Johnson, de la Zionsville Presbyterian Church, Indianapolis, un prieten vechi al MLI și al multora dintre partenerii noștri din Fetești, Giurgiu, Cluj și alte zone, a abordat într-un mod extrem de relațional și interactiv studierea cărții Marcu. Dacă la Giurgiu (12-14 Aprilie) și Cluj (19-21 Aprilie) au participat la conferințele regionale doar cei din zonă, la Centrul de Leadership Alpiniș (15-18 Aprilie) au venit pastori, misionari și slujitori din Giurgiu, Fetești, Alexandria, Zimnicea, Medgidia, Timișoara. Cluj și alte zone. În blogurile sale (link-urile AICI), Stan demonstrează fix ceea ce menționam mai devreme: conferințele nu au fost doar despre învățare și dezvoltare intelectuală, ci și despre relații, părtășie, odihnă, amuzament și relaxare. Faptul că românii noștri i-au găsit imediat porecle (Stănel, Stănică, Stănișor) evidențiază profunzimea și istoria relației dintre Stan Johnson și participanții la conferință. Stan și cei de la ZPC vin în România de zeci de ani, în parteneriat cu MLI, colaborând pe programe diverse și susținând proiecte care ar fi fost dificil să apară pe agenda MLI fără sprijinul lor. 

Un mod de evaluare a conferințelor îl reprezintă și feedback-ul pe care îl primim de la participanți. Dincolo de obișnuitele mulțumiri și mesaje de recunoștință, și anul acesta participanții ne-au surprins prin cuvintele lor:

A fost o atmosferă de cer, zile binecuvântate care trebuie repetate!” (Familia Ficioru din Giurgiu)

Modul de studiu propus de Stan este unul care m-a surprins – mă ajută mult să îmi imaginez contextele biblice și să fac legătura între toate deteliile textului.” (Mitroi Cătălin, Alexandria)

Am plecat acasă cu gândul și cu dorința de a pune în practică ceea ce am învățat, mai ales când este vorba de supunerea față de Marele Păstor!” (Mirela Moisa, Alexandria)

A fost o experiență care ne-a ajutat mai mult să înțelegem relațiile dintre noi, ca parte din turma Păstorului, dar și relația noastră cu cel care este Marele Păstor.” (Cira Emy, Cluj)

Nimic nu e mai satisfăcător decât să vedem că fiecare conferință își atinge scopul: acela de a crea un spațiu pentru transformare, pentru relaționare și pentru eficientizarea slujirii, iar mărturiile celor care participă ne confirmă de fiecare dată acest lucru. Sperăm ca și pe viitor dinamica acestor evenimente să rămână la fel. Da, slujim pe oameni, suntem la dispoziția bisericilor, ne dorim ca Împărăția lui Dumnezeu să crească, dar scopul ultim al tuturor evenimentelor pe care le organizăm a fost și rămâne glorificarea lui Dumnezeu. A Lui să fie slava în veci!