Ieri Fundația Missio Link International a luat parte la dezbaterea parlamentară „Angajamentele României în lupta împotriva traficului de persoane”, în cadrul căreia s-au atins atât subiecte cu privire la prevenția fenomenului, cât și ajutorarea victimelor.

Acest eveniment a avut loc datorită implicării organizațiilor membre ale ProTECT, platforma de luptă împotriva traficului de persoane din care suntem onorați să fim parte activă.

*ProTECT = Professionals Tackling Exploitation of Children and Trafficking.

Comunicat de presă

Angajamentele României în lupta împotriva traficului de persoane

ProTECT, platforma organizațiilor specializate în lupta împotriva traficului de persoane a organizat pe 18 martie împreună cu Oana Țoiu, Președintele Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, masa rotundă pe tema ”Angajamentele României în lupta împotriva traficului de persoane”.

La discuție au participat Anca Dragu, Președintele Senatului României, E.S. Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Justiției, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului de Interne, ai autorităților naționale, parlamentari și europarlamentari.

Toți cei prezenți la masa rotundă au subliniat amploarea fenomenului și factorii care trebuie combătuți pentru a stopa traficul de persoane. Președintele Senatului, Anca Dragu a afirmat că prevenirea și combaterea traficului de persoane este o prioritate pentru Senatul României și că vor fi identificate golurile din legislație pentru a face modificările necesare.

Oana Țoiu, Președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților a transmis că ”este important să adresăm fenomenul și din perspectiva prevenirii și a reintegrării. La ce ne angajăm aici este la colaborarea interinstituțională necesară combaterii fenomenului și la un parteneriat constant cu societatea civilă, precum și la sprijinul necesar în Parlament”.

Organizațiile platformei au punctat o serie de priorități pe care organizațiile neguvernamentale le-au identificat din experiența și lucrul direct cu victimele și în comunități vulnerabile.

”Avem nevoie de legi puternice care să apere victimele, avem nevoie de un fond de urgență al victimei și avem nevoie ca toți actorii implicați să fie formați în a lucra cu victimele din perspectiva înțelegerii traumelor prin care au trecut. Avem nevoie identificare proactivă și de mecanisme de implementare și de sesizare atunci când legea este încălcată, de pedepsire a infractorilor și recuperare a câștigurilor imense obținute de pe urma exploatării ființelor umane.
Avem, în egală măsură nevoie de o privire în oglindă, pentru a înțelege ce fel de atitudini și comportamente avem față de cei vulnerabili și cum diminuăm vulnerabilitățile; dintre aceștia, cei mai vulnerabili sunt copiii instituționalizați, alături de adulții lipsiți de discernământ. Avem nevoie să știm cum ne protejăm copiii de exploatarea sexuală și abuzuri în mediul online.” a afirmat Loredana Urzică- Mirea din partea Asociației eLiberare, Co-Chair ProTECT.

”Anul trecut cu toții am simțit pe pielea noastră ce înseamnă să ni se ia libertatea, când am fost nevoiți să rămânem săptămâni la rând în spatele ușilor închise. Pentru cei mai vulnerabili dintre noi ușile rămân în continuare închise. Şi vor rămâne așa chiar și după ce
pandemia va trece. Criza sanitară a însemnat și mai multe efecte agravante pentru victimele traficului de persoane. Astfel, 20 dintre cele mai active organizații care luptă împotriva traficului de persoane au construit la sfârşitul anului trecut, platforma de colaborare ProTECT, cu scopul principal de a oferi tuturor celor care vor să contribuie la combaterea acestui fenomen un instrument de lucru participativ și axat pe rezultate.” a transmis Cora Moțoc, Director Executiv Justice & Care România și Co-Chair ProTECT.

În cadrul dezbaterii s-a subliniat în repetate rânduri lipsa finanțării serviciilor acordate victimelor, precum și preocuparea percepției publice și prejudecățile unei părți din societate față de victimele traficului de persoane exploatate sexual. Traficul de persoane nu poate să fie o realitate acceptabilă și acceptată.

La finalul Mesei Rotunde a fost luat angajamentul organizării unei noi discuții peste șase luni pentru a evalua demersurile făcute în acest timp și urgentarea proiectelor de lege menite să protejeze victimele și să pedepsească traficanții.


Date de contact:
secretariat@traficdepersoane.ro
0757185781