Casa Debora

Casa Debora oferă un sanctuar unic, de care este în mod critic nevoie pentru fete abuzate grav, oferind un loc unde durerea păleşte şi se transformă în speranţă.

Misiunea generală a Centrului rezidenţial „Casa Debora” este de a asigura
accesul copiilor, pe toată perioada măsurii de protecţie, la găzduire, îngrijire, educaţie şi pregătire în vederea reintegrării sau integrării familiale şi socio-profesionale.Centrul este alcătuit din case de tip rezidenţial care oferă un set de programe de terapie si consiliere specializate pe nevoile fetelor victime ale abuzului.

Scopul Casei Debora este de a oferi protecţie, terapie, consiliere, educaţie şi speranţă într-un mediu familial protector, cu obiectivul ca fiecare fată să îşi recupereze viaţa din umbra abuzatorului.

Din 2002 Casa Debora a implementat cu succes programe de tratament post-traumă pentru fetele abuzate, programe care sunt unice în România. Oferind mult mai mult decât îngrijire de tip rezidenţial, Casa Debora evaluează şi tratează atât abuzul fizic şi sexual, cât şi tulburările de comportament legate de acesta. Fundamentul programului Debora este terapia individuală, consilierea şi îndrumarea intensivă, atât în ceea ce priveşte şcoala, cât şi în domeniul abilităţilor sociale vitale.

De când s-a deschis prima casă Debora în anul 2002, am intrat încheiat parteneriate cu autorităţile locale, incluzând Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş.

Centrul rezidenţial Casa Debora deserveşte întreaga comunitate, inclusiv fete de etnie rromă ce trebuie să depăşească şi obstacolul discriminării etnice în România.

POVESTEA CASEI DEBORA

În anul 1998, directoarea de la aceea vreme, a Centrului „Fraţii lui Onisim”, Lorena Rusovan impreuna cu asistenta sociala a centrului au căuta într-un sat informaţii despre unul din baietii ajunsi de pe strada la centru. În timpul ancheyei sociale, Lorena a întâlnit şi a salvat o fată de 6 ani, abandonata cu niste straini. Ancheta a demonstrat ca fata era abuzată fizic şi sexual de către străini. Salvarea ei din acea situatie nu a fost usoara in anii 1998, din cauza lipsei unei legislatii corespunzatoare în ceea ce priveşte abuzul copiilor, dar si datorită indiferenţei culturale.

În ciuda obiecţiilor Lorenei şi a apariţiei psihopatologiei post-traumatice, fata a fost clasificată ca „retardată”, si trimisa într-un centru de plasament de stat cu peste 250 de copii (cu vârste între 5 şi 18 ani). Incidentul a avut ca rezultat faptul că Lorena a realizat că nu există alternative pentru îngrijire rezidenţială si terapie pentru tulburările de comportament ale fetei.

Circumstanţele acestea au fost inacceptabile pentru Lorena şi au inspirat-o să convingă Fundaţia Missio Link International şi partenerul său american, Missio International, să sponsorizeze fondarea Casei Debora ca un centru rezidenţial şi de terapie pentru fete ce au suferit abuzuri grave.

Unică în România de la începuturile sale, casa Debora oferă programe de evaluare şi terapie a abuzului sexual, fizic, al tulburărilor de comportament ce rezultă pentru fetele abuzate, salvate din circumstanţe îngrozitoare. Fete cu psihopatologie complexă, cronică sau post-traumatică, legată de abuz timpuriu şi extrem de grav, fete care au avut îngrijitori multipli şi au lipsuri emoţionale şi cognitive, şi fete care suferă din cauza fricii intense, terorii, şi din cauza dezorganizării comportamentale rezultat din experimentarea amenintării cu moartea sau rănilor grave.

Lorena nu a uitat de fata de 6 ani pe care a salvat-o în 1998. Ca rezultat al insistenţelor ei, a fost transferată de la un centru de plasament pentru copii cu dizabilitati la Casa Debora. După un an de terapie intensivă şi consiliere în vederea dobândirii abilităţilor sociale vitale, fata a început să meargă la şcoală. În al doilea an de şcoală a fost prima în clasă la matematică. Ca primă sursă de inspiraţie pentru crearea casei Debora, ea continuă şi azi să demonstreze succesul acestui program prin recuperarea ei remarcabilă.

Pentru a ajuta la susţinerea acestei importante misiuni, vizitaţi secţiunea ”Dă o mână de ajutor, unde puteţi vedea cum puteți schimba întreaga lume a zeci de fetițe sever abuzate.