Aspiratii

NEVOIA DE ASPITAŢII

După căderea regimului comunist în România, lumea a fost îngrozită de imaginile cu copii orfani neglijaţi. Astăzi, lipsurile încă îi bântuie pe aceşti „copii ai lui Ceauşescu” care devin adulţi. Ei continuă să fie marginalizaţi şi expuşi la risc. În fiecare an, aprox 5000* de orfani români împlinesc vârsta de 18 ani şi trebuie să părăseasca instituţiile de ocrotire, intrând într-o viaţă pentru care nu sunt pregătiţi (*raport al Bancii Mondiale, Aug.2008).

 

Priviţi la acest citat:

Una dintre cele mai mari provocări pentru noi este să îi învăţăm pe tinerii instituţionalizaţi cum să trăiască independent. Cum poate un copil care a trăit tot timpul într-o instituţie să plătească o factură? Sau cum ştie să îşi cumpere mâncare şi să facă curăţenie? Când pleacă din casele de copii se lovesc de aceste bariere; ei nu pot obţine o slujbă pentru că se confruntă cu prejudecăţi; nu îşi pot plăti facturile; nu pot face faţă confruntărilor sau situaţiilor dificile fără să devină violenţi. Ei sunt neajutoraţi… Lumea de afară îi consideră incapabili să muncească sau să îşi asume responsabilităţi. De fapt sunt total nesiguri.

[Citat din: Autoritatea Natională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, şi Proiectul Phare prin Uniunea Europeană, Campania Educaţională a Drepturilor Copilului, Septembrie 2006]

 

Ei părăsesc instituţiile brusc, nepregătiţi să se încadreze în societate, cu insuficiente aptitudini sociale, şi foarte nesiguri. Sunt obiectul discriminării sociale şi ocupaţionale, ca rezultat al faptului că au fost instituţionalizaţi ca şi copii.

Insecuritatea lor duce la confruntări violente sau la abandonarea speranţei, şi în prea multe cazuri la dependenţă de alcool sau droguri, criminalitate sau exploatare. Pentru că nu au avut nici un model parental în copilărie, acestor copii le lipseşte înţelegerea a ceea ce înseamnă viaţă normală de familie sau responsabilităţi ca adult.

CUM AJUTĂ PROGRAMUL ASPIRAŢII

Acest program oferă asistenţă pemtru tinerii aflaţi în situaţii de risc cunoscuţi deja de MLI – fete de la Casa Debora sau copiii din programul Armonia de la Recaş sau Lugoj care cel mai probabil vor avea succes prin Aspiratii. Programul include dezvoltarea de aptitudini sociale şi psihologice, consiliere familială, formarea de deprinderi pentru folosirea finanţelor în familie, şi asistenţă financiară limitată. Programul include îndrumare în vederea aplicării pentru slujbe, prezentarea la interviuri, şi asistenţă în căutarea unor locuri de muncă. De asemenea sunt puse la dispoziţie burse univeristare acelor tineri care demonstrează dorinţă de a munci şi de a avea succes din punct de vedere academic.

Obiectivul final pentru fiecare participant la programul Aspiraţii este să devină un adult funcţional, independent şi autonom, bine integrat în societate.

“Educaţia este un camarad pe care nici un viitor nu îl poate ameninţa, nici o crimă nu îl poate distruge, nici un duşman nu îl poate îndepărta, şi nici un fel de nepotism nu îl poate face sclav.”

- Autor necunoscut

CUM POȚI AJUTA

Vizitează secțiunea Dă o mână de ajutor pentru a vedea cum poți ajuta un tînăr în situașie de risc să-și împlinească aspirațiile.